Contact

X
 terug wit vo witje01
X

Vreedzaam in het VO: Democratie kun je leren!

 

In Nederland werken inmiddels ruim 800 basisscholen met het programma van De Vreedzame School. Een aantal dat jaarlijks toeneemt. In meer dan 25 wijken wordt ook gewerkt aan invoering van De Vreedzame Wijk (verbreding naar de wijkinstellingen). In veel steden tekent zich zo een kansrijke ontwikkeling af, waarbij op veel plekken tegelijk gewerkt wordt - vanuit een coherente visie -  aan de maatschappelijke vorming van de jeugd, en aan het doen verminderen van de handelingsverlegenheid bij professionele en niet-professionele opvoeders in het omgaan met kinderen en jongeren.

 Een belangrijke schakel is de doorgaande lijn richting voortgezet onderwijs. De afgelopen periode is in samenwerking met drie Amsterdamse VO-scholen (en met steun van de Gemeente Amsterdam) een nieuwe versie van De Vreedzame School voor het voortgezet onderwijs ontwikkeld. Het programma heeft de titel gekregen ‘Democratie kun je leren!’.

 

Er is lesmateriaal voor de eerste drie leerjaren ontwikkeld én een katern De school als democratische oefenplaats.

 

Het lesmateriaal bestaat uit drie modules:

  • omgaan met elkaar
  • omgaan met conflicten en kritiek en
  • omgaan met verschillen.

Het Katern De school als democratische oefenplaats geeft een aantal concrete uitwerkingen om leerlingen democratie aan den lijve te ervaren:

  • de klassenvergadering
  • werken met cirkels
  • leerlingbemiddeling en/of vertrouwensleerlingen
  • een module ‘Democratie doe je zo!’ (waarbij leerlingen toewerken naar het maken van een eigen filmclip over een lokaal politiek onderwerp dat hen bezighoudt).

Met dit programma kunnen VO-scholen aansluiten bij wat veel leerlingen al op de basisschool hebben meegekregen. Maar ook voor leerlingen die niet op een ‘vreedzame’ basisschool hebben gezeten, biedt dit programma een doordacht aanbod voor burgerschapsvorming en sociale competentie.

 

Voor meer informatie: Hans Scheltema (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of Leo Pauw (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)