Contact

X
vreedzaamactueel

De map nu al bestellen?


Ga naar de WEBWINKEL

Juni 2015, extra editie


nieuwbriefaanmelden

De map Werken aan Sociale Veiligheid
Al eerder maakten we u erop attent dat we rond de zomer de map Werken aan Sociale Veiligheid uitbrengen. Naar verwachting zal de map in september beschikbaar zijn. Met deze map bieden we een extra handreiking om de sociale veiligheid van kinderen te bevorderen, pesten te voorkomen en om in te grijpen bij pestincidenten, en wel op een manier die past bij de principes van De Vreedzame School.

 

pesten
 nieuwbriefarchief De map bestaat uit vier delen:
  • Het eerste deel is algemeen van aard en gaat in op wat we onder pesten verstaan en wat onze visie vanuit De Vreedzame School op pesten (en sociale veiligheid) is.
  • Vervolgens besteden we in het tweede gedeelte aandacht aan de preventieve kant: wat kunnen we doen om pesten te voorkomen? Aan de orde komt de monitoring van de veiligheidsbeleving van de leerlingen middels de Veiligheidsthermometer. Naast algemene aanbevelingen gaan we in op essentiële preventieve factoren als regels, toezicht en het werken met commissies van leerlingen. Een wezenlijk onderdeel van deze map is het opstellen van een ‘grondwet’ in de school.
  • Het derde deel gaat in op wat te doen als er toch ingegrepen moet worden. Hoe doen we dat dan op een wijze die past bij De Vreedzame School? We beschrijven het ingrijpen bij plagen en uitvoerig de oplossingsgerichte aanpak bij pesten. Vervolgens besteden we ook aparte aandacht aan digitaal pesten en aan herstelgesprekken, en aan schorsing en verwijdering van leerlingen. Dit gedeelte mondt uit in het sociaal veiligheidsplan: hoe beschrijven (en verantwoorden) we als school wat we doen om de sociale veiligheid van leerlingen te bewaken? Ook belichten we de rol van de ouders.
  • En in het laatste gedeelte is een flink aantal lessen opgenomen, deels nieuwe lessen, deels aanpassingen van bestaande lessen. Deze lessen zijn bedoeld om specifieker aandacht te besteden aan sociale veiligheid en pesten binnen het programma van De Vreedzame School. Een deel van de lessen sluit aan bij de grondwet van de school en de daaruit voortvloeiende gedragsregels. De aangepaste lessen vervangen de bestaande lessen in de lesmap. De nieuwe lessen kunnen worden ingevoegd.

Voorproefje op de map: download aangepaste lessen van blok 1
Alle Vreedzame Scholen ontvangen een mail met de mogelijkheid om de aangepaste lessen van blok 1 gratis te downloaden, om uit te proberen na de zomervakantie. Dit is een voorproefje op de aangepaste lessen die u zult aantreffen in de nieuwe map. Neemt uw school deel aan het programma van De Vreedzame School maar heeft u nog geen download link ontvangen, stuur dan even een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Wilt u alvast een beeld krijgen van de map? Bekijk dan alvast de INHOUDSOPGAVE.  

 

Mocht u al interesse hebben in de map, dan is er de mogelijkheid om het nu al via de webwinkel te bestellen in onze WEBWINKEL. U ontvangt de map dan zodra het na de zomervakantie gereed is.

 


.

.