Contact

X
 wit logo bol witje01

De Vreedzame School een trede hoger!

Goed nieuws! De Vreedzame School is erkend als ‘effectief volgens eerste aanwijzingen’, en als zodanig opgenomen in de Databank Effectieve Jeugdinterventies van het Nederlands Jeugd Instituut! Deze Databank bevat programma’s voor hulp bij problemen met opgroeien en opvoeden, die door een onafhankelijke commissie zijn erkend.

 

De commissie erkent interventies op vier niveaus:

  • Goed onderbouwd: Een interventie krijgt deze classificatie als deze op z'n minst goed beschreven is en als aannemelijk is gemaakt dat met die interventie het gestelde doel kan worden bereikt.
  • Effectief volgens eerste aanwijzingen: Een interventie is effectief volgens eerste aanwijzingen als uit onderzoek met zwakke of indicatieve bewijskracht, zoals bijvoorbeeld veranderingsonderzoek, blijkt dat er voldoende effect optreedt bij uitvoering van de interventie, ook al staat nog niet vast dat dit effect (helemaal) door de interventie wordt veroorzaakt.
  • Effectief volgens goede aanwijzingen: Een interventie is effectief volgens goede aanwijzingen als uit onderzoek met beperkte bewijskracht blijkt dat bepaalde doelen er in de praktijk beter mee worden bereikt dan met andere interventies of met niets doen.
  • Effectief volgens sterke aanwijzingen: Een interventie is effectief volgens sterke aanwijzingen als uit voldoende onderzoek met sterke of zeer sterke bewijskracht blijkt dat bepaalde doelen er in de praktijk beter mee worden bereikt dan met andere interventies of met niets doen.

De Vreedzame School had al de erkenning op het eerste niveau ‘theoretisch goed onderbouwd’. Sinds kort is het programma ook erkend als ‘effectief volgens eerste aanwijzingen’. Er is de laatste jaren op verschillende wijze onderzoek gedaan naar De Vreedzame School, en de resultaten daarvan waren voor de Erkenningscommissie aanleiding om het programma een trede omhoog te laten gaan in de Databank.

 


 

Lees hier meer over onderzoek naar De Vreedzame School.

 


 

nji logo